Tort Królowej
Składniki na biszkopt:
– 6 jajek
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, na końcu mieszamy z mąką z proszkiem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dzielimy na dwie części.
Krem I:
– opakowanie budyniu waniliowego
– opakowanie niebieskiej galaretki
– 2 szklanki mleka
– 2 łyżki cukru
-2 opakowania ciastek „Delicji” pomarańczowych
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z 2 łyżkami cukru. Zdejmujemy z ognia i dodajemy suchą niebieską galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia. Gdy krem będzie lekko ostudzony wykładamy na połowę biszkopta i układamy na nim delicje.
Krem II:
– opakowanie galaretki agrestowej
– 400 g śmietany kremówki
– 5 łyżek cukru pudru
Agrestową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem . Dodajemy tężejącą galaretkę . Krem wykładamy na na ciastka.
Krem III:
– 1,5 szklanki kremówki (około 330 ml)
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 galaretka niebieska
Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem . Dodajemy tężejącą galaretkę . Krem wykładamy na na ciastka.
Przełożenie ciasta:
Pół biszkopta- Krem I – Delicje- Krem II- Pół biszkopta- Krem III
Życzymy smacznego!
wygląda pysznie i pewnie taki jest 😉