Składniki:
a) warstwa z białą czekoladą:
– 55 g masła
– 1 łyżka płynnego miodu
– 150 g białej czekolady
– 50 g ryżu preparowanego

b) warstwa z ciemną czekoladą:
– 55 g masła
– 2 łyżki płynnego miodu
– 125 g czekolady deserowej
– 75 g ryżu preparowanego

Przygotowanie białej warstwy:
Roztapiamy masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20×20 cm. Lekko dociskając wyrównujemy wierzch.

Przygotowanie ciemnej warstwy:
Masło, miód i połamaną czekoladę topimy w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wykładamy  na białą masę i lekko dociskamy. Wyrównujemy wierzch.

Całość wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu kroimy na kwadratowe kostki o bokach 5×5 cm.

 

Przepis znaleziony w książeczce pt. „Czekolada” z serii „Z kuchennej półeczki” wyd. Olesiejuk.